Ontdek de beste wijnhuizen en wijngaarden van Italië

Ontdek de beste wijnhuizen en wijngaarden van Italië

image of italian vineyard

Italië is een van de oudste en meest gevestigde wijnproducerende landen ter wereld. Elke regio produceert zijn eigen unieke wijnen, van mousserende Prosecco’s tot geurige Moscato’s. Met grote zorg kijken wij van Hello Italy naar de verschillende wijnen bij het samenstellen van onze kerstpakketten. Voor elke wijnliefhebber is een bezoek aan wijngaarden en wijnhuizen in Italië een must. Maar hoe doe je dat? Dit artikel geeft aanbevelingen voor een bezoek aan de beste wijngaarden en wijnhuizen in Italië, inclusief tips voor proeverijen, rondleidingen en wat je kunt verwachten tijdens je bezoek.

Wat te verwachten bij een Italiaanse wijnmakerij of wijngaard

Een bezoek aan een wijnhuis of wijngaard in Italië is een ervaring als geen ander. De sfeer is meestal uitnodigend en ontspannen, met deskundig personeel dat graag vragen beantwoordt over hun wijnen.
Proeverijen zijn meestal beschikbaar bij zowel wijnmakerijen als wijngaarden, maar bij de eerste zijn ze meer gestructureerd. Veel wijnhuizen bieden ook educatieve rondleidingen die hun hele productieproces verkennen – van de druiventeelt tot het bottelen – evenals gastronomische hapjes bij geselecteerde wijnen.

Bij het proeven van wijnen in een Italiaanse wijnmakerij of wijngaard zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden. Ten eerste, begin altijd met witte wijnen voor de rode; ten tweede, wees niet bang om vragen te stellen; ten derde, zorg ervoor dat je het tempo erin houdt; en ten slotte, wees nooit bang om een tweede keer iets te proeven als je het echt lekker vindt! Het is ook belangrijk om te onthouden dat voor de proeverijen meestal een vergoeding wordt gevraagd, dus vraag van tevoren wat deze vergoeding dekt (proeverijen kunnen variëren van €5-20).

Populaire Italiaanse wijngaarden en wijnhuizen

Er zijn letterlijk duizenden wijngaarden en wijnhuizen verspreid over de verschillende regio’s van Italië, die elk iets anders bieden – van frisse witte wijnen uit Piemonte tot rijke rode wijnen uit Toscane. Hier zijn een paar van onze favoriete plekken:

Barolo

Barolo is een pittoresk wijndorpje in Italië in het wijngebied Cuneo ten zuiden van Turijn. Het dorp staat bekend om zijn bijzondere gelijknamige wijnen en het prachtig historisch centrum. Barolo wordt gezien als één van de grootste wijnen uit Italië.

Chianti Classico

Chianti Classico biedt enkele van de meest iconische Toscaanse wijnen aan, waaronder hun kenmerkende Chianti Riservas. Het landgoed heeft ook een eigen restaurant waar gasten kunnen genieten van traditionele Toscaanse gerechten in combinatie met hun bekroonde wijnen.

Lambrusco di Sorbara

Gelegen net buiten Modena in de regio Emilia-Romagna, is Lambrusco di Sorbara een van de oudste producenten van Lambrusco (een soort mousserende rode wijn). Ze bieden rondleidingen en proeverijen, maar ook privé-diners ter plaatse.

Masi Agricola

Dit familiebedrijf in Veneto produceert prachtige Amarone della Valpolicella DOCG (een volle rode wijn) en andere populaire regionale wijnen zoals Pinot Grigio delle Venezie IGT en Soave DOCG. Ze bieden begeleide proeverijen alleen op afspraak, dus zorg ervoor dat je van tevoren reserveert!

Het bezoeken van wijngaarden en wijnhuizen in Italië is echt een bijzondere ervaring die elke wijnliefhebber op zijn bucketlist moet hebben staan! Met dit artikel bij de hand heb je alle informatie die je nodig hebt om je reis te plannen – van wat je kunt verwachten bij een bezoek aan een wijnhuis of wijngaard, tot welke bovenaan je lijst moeten staan.
Blijft de reis nog even op de bucketlist? In onze kerstpakketten komt u wellicht wel de wijn tegen die geproefd wordt in het wijnhuis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp