Oregano

Oregano behoort tot de 15 meest geneeskrachtige kruiden ter wereld. Oregano is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium. Bij de oude Egyptenaren was het al bekend dat Oregano geneeskrachtige eigenschappen bevat, dat ervoor zorgt dat ze wonden kan desinfecteren, wonden kan genezen en voeding kan conserveren.

Italiaans veld met oregano.

Wat is het?
Oregano is afgeleid van het Grieks en betekent ‘’Vreugde van de bergen’’. Oregano is een Italiaans kruid en is verwant aan Marjolein, ook wel ‘’wilde Marjolein‘’ genoemd. Alleen is Oregano wilder en sterker van smaak. Wij, Nederlanders, maken meestal pas goed kennis met Oregano wanneer wij op vakantie zijn in Italië en een originele pizza bestellen, waar de Oregano over heen gestrooid wordt.

Oregano kan je zowel vers als gedroogd gebruiken. Wel is het zo dat gedroogde Oregano meer smaak aan je gerecht geeft.

De oorsprong van de plant waar de bladeren van worden gebruikt, ligt in het mediterrane gebied.  De plant groeit namelijk het liefst en het beste in een warm en droog gebied. Eind april, begin mei, als de bloemknoppen rijp zijn, ruik je de zoete, pittige geur van dit gelukskruid dat de Godin Aphrodite zelfs in haar tuin kweekte. Deze eist direct jouw reuk op. De sterke geur doordringt je neusgaten, maar vertrekt weer met een zoetige geur.
Wanneer je de kruid ruikt, voel je je meteen in een bepaalde sfeer komen. Het echte Italiaanse gevoel van een grote familie om de tuintafel, met allemaal lekkere hapjes en drankjes in de buurt van een wijngaard.

De smaak van de Oregano wordt bepaald door het aantal uren zonlicht wat er op de plant geschenen heeft.  Als je de verse variant gebruikt dien je de bladeren eerst te wassen en ze vervolgens te snijden en kneuzen en zo komen de smaken het beste naar voren.
Wanneer de smaken van Oregano op zijn beste zijn, geeft het een pittige en verfijnde smaak aan je gerecht.


Je kunt oregano gebruiken tegen verschillende aandoeningen. De werkzame stof uit de plant bevindt zich vooral in de etherische oliën uit de blaadjes en stengels. Oregano-olie bestaat voor 80-90% uit de stoffen carvacrol en thymol die beiden sterke antiseptische (ontstekingsremmende) eigenschappen hebben. Carvacrol en thymol staan bekend als effectieve werkstoffen tegen schimmels, bacterien en virussen. Hierdoor is oregano of oregano-extract zeer geschikt als probaat middel tegen kwalen zoals infecties. Gebruik verdunde etherische olie bijvoorbeeld als hoestmiddel (werkt ontslijmend en prikkelverzachtend) of als badolie (tegen slecht genezende wonden) of maak een aftreksel van de bloemknopjes en drink dit als thee. Deze thee werkt heilzaam bij vastzittende of kriebelhoest, stoornissen in het maag-darmkanaal, geprikkeldheid, spanningshoofdpijn, moeheid en menstruatiepijnen. Ook kan deze thee helpen bij het voorkomen van zeeziekte of evenwichtsstoornissen.

Daarnaast helpt verdunde olie van oregano de doorbloeding te stimuleren. Daarom kan oregano goed gebruikt worden om zwellingen, een stijve nek of reumatische klachten te verminderen of te genezen. Verwerk oregano-olie in een kompres, massageolie of zalf en voel zelf hoe verlichtend deze natuurlijke genezer zijn werk doet! Een paar druppels pure olie op je kussen kunnen je tevens helpen om beter te slapen.